Likdoorns
Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft.
Een likdoorn ´groeit´ van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als je er bovenop drukt. Een pedicure kan deze likdoorn verwijderen.
Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door het model of type schoen te veranderen, is het logisch dat zich langzaamaan weer een likdoorn vormt op dezelfde plek.
Er zijn veel zelfredzaamheidsproducten op de markt om deze pijnen te verlichten. De zogenaamde likdoornpleisters. Wees erop bedacht dat deze pleisters vaak salicylzuur bevatten waardoor de huid verweekt, ook daar waar deze gezond is.
De oppervlakkige pijn is dan wel minder, maar de likdoorn blijft helaas. Ik zie vaak het resultaat met likdoornpleisters die verkeerd geplakt worden. De huid ziet er dan wit en beschadigd uit en dit bevorderd de genezing natuurlijk niet. Een goed alternatief is om viltrondjes te gebruiken om de likdoorn drukvrij te leggen.